Jouw persoonlijke schrijfcoach

Hallo, ik ben Patrick Bernauw en ik woon al sinds 1962 in Erembodegem, bij Aalst. Ik heb romans, verhalen, essays, toneel, poëzie, liedjesteksten en scenario’s voor radio, televisie, strips, fotoromans en stads- en moordspelen geschreven. En met vzw de Scriptomanen ben ik ook actief in een eigen ‘digitale’ uitgeverij voor printing on demand en ebooks. Ik ben redacteur geweest van een reeks voor jongeren (Historische Verhalen), heb redactiewerk gedaan voor uitgeverijen als Manteau en Lannoo of voor The Phoebus Foundation (Oer, de wortels van Vlaanderen).  Jarenlang een gezelschap voor muziektheater gehad, Compagnie de Ballade, en daarvoor niet alleen de teksten geschreven, maar ook geacteerd, gezongen… enfin, de performer uitgehangen. Nu maak ik nog met veel plezier een podcast (Mysterieus België).  Een mens zou van minder moe worden…
Sinds 2004  trad ik ook op als docent literaire creatie, nu is dat de cursus “schrijver/literaire facetten”, ingericht door het Deeltijds Kunst Onderwijs (DKO), en ben ik vast verbonden aan de Academie voor Podiumkunsten te Aalst. Maar ik gaf ook  “creatief schrijven” en “scenario schrijven” aan de Antwerpse Schrijversacademie, of voor het Centrum voor Avond- en Afstandsonderwijs.  En hij leidt al eens een zeer specifieke cursus of workshop voor vzw de Scriptomanen. Alle informatie over die groepscursussen vind je op deze Creatief Schrijven Website. En geloof het of niet, les geven… geeft mij… Energie!  

 

Die energie wil ik graag met jou delen, face 2 face (of via een interface, dat kan ook) als jouw hoogstpersoonlijke schrijfcoach. We werken allebei van thuis uit, online, via mail of al die andere leuke tools die deze digitale tijden ons te bieden hebben. En we treffen elkaar in levende lijve als het ons past, ergens te velde, of in een gezellige kroeg, op een zonnig terras, hier bij mij in Erembodegem, daar bij jou in…? Jij vertelt me welk hoogstpersoonlijk project je tot een goed einde wil brengen: dat kan een roman zijn, een toneelstuk, een scenario, een dichtbundel, noem maar op.

Misschien wil je je werk ook uitgeven in een boek, of gespeeld krijgen op een podium, of in een podcast aan de wereld meedelen? Misschien wil je wel zelf vertellen op dat podium van daarstraks, een lezing of een causerie geven, verteltheater brengen, slam poetry, stand up comedy? Het kan allemaal; omdat ik piepjong met dit soort dingen ben begonnen, heb ik het allemaal ook wel eens gedaan en leef ik nu al sinds 1988 als professionele eh… tekstverwerkerMijn werk viel ook met enige regelmaat in de prijzen (2x John Flandersprijs voor Vlaamse Filmpjes, Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdroman, Sabamprijs voor Toneel, Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor luisterspel, Visser Neerlandia Prijs voor Musical, Eule des Monats in Duitsland) en werd vertaald in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Noors en Pools.

 

Wat moet dat kosten, zo’n persoonlijke schrijfcoach? Dat hangt in grote mate af van jouw project. Gangbare prijzen schommelen tussen 50 à 80 € per uur, inclusief BTW, exclusief (vervoers)onkosten. Maar werken we in functie van een boekuitgave bij vzw de Scriptomanen, dan kan het er al een stuk goedkoper uitzien. Of we starten een samenwerkingsverband op, en ik word jouw partner in crime… ‘t is te zeggen: literair agent. Hoe dan ook, maak ik vooraf altijd duidelijke afspraken, en een offerte.

 
Enkele boeken waarvoor ik optrad als redacteur/schrijfcoach:

Mogelijke topics zijn: 
* Geen inspiratie, maar transpiratie (proza, poëzie & drama). Ga gericht op zoek naar jouw ideeën en thema’s, naar vorm & stijl.
* De 4 W’s die de inhoud van je werk bepalen (proza & drama): Wie is de Protagonist? Wat is het Dramatisch Doel? Waar speelt het verhaal zich af? Wanneer speelt het verhaal zich af?
* Leren structureren in 3 Actes of via de Spanningsboog van Aristoteles (proza & drama).
* Tekstanalyse: bijvoorbeeld van enkele taferelen uit het toneelstuk Amadeus van Peter Shaffer, een kort verhaal van Roald Dahl, gedichten van vroeger en nu.
* Feedback. Waar let je zoal op bij het beoordelen van een literair werk?
* Schrijfoefeningen & Schrijfopdrachten.
* Veel, héél véél schrijven, herschrijven & schrappen. Want schrijven leer je nu eenmaal vooral door het te doen.